Vinificació Fermentació: controlada a 26ºC amb llevat seleccionat Maceració: 10 dies utilitzant pigéage i petits remuntats diaris Fermentació malolàlica: en inoxidable amb treball d’oxigen
Criança Barriques d’1 a 3 anys: · 70% roure francès · 20% roure americà · 10% roure centre - europeu Torrat: Barreja de torrat lleuger mig i mig + per a potenciar la complexitat sense tapar l’expressió del raïm Temps de criança: 12 mesos en barrica i un any d’ampolla
Vista: Color vermell picota, amb reflexes grana i vermellosos molt vius.
Nas: Domini dels aromes de fruita fresca, destacant les móres i cassis sobre un fons de confitura, cacau i matisos minerals. En evolució les notes balsàmiques apareixen donant frescor al conjunt.
Boca: En boca es un vi potent, on el gran volum dóna elegància als tanins madurs. Records de fruita negra, encara fresca sobre fons de torrats fins de la barrica. En boca és llarg, on persisteixen les notes de confitures, fulla de tabac i cacau.
Nota de tast
Vista: Color grana d’intensitat molt alta, cos profund i amb el ribet encara viu donada la seva concentració.
Nas: En aroma, inici d’expressió varietal alta, amb notes de cirera picota fresca i fruita negra (pruna, aranyons,...). En evolució, persisteix la dominància de la fruita fresca, que junt amb les notes balsàmiques típiques de la zona, refresquen un conjunt de molta complexitat on apareixen de fons notes de cacau, fruita seca, envoltades d’una percepció mineral de pedra molla.
Boca: En boca la sensació de menjar fruita és acusada, rebent la complexitat que va de la fruita fresca fins a notes de cafè aromàtic i espècies (cardamom). El record en boca és llarg, sense fatiga en l’expressió fresca, envoltat de lleugeres notes torrades i dolces de la barrica.
Cor Valent
SUMOLL
Vinificació: Refredat durant 24 hores a 4º C. Desrapat i triat amb taula de selecció. Vinificat en barrica oberta, amb tres pigéages manuals al dia. Maceració de 5 dies. Descubat a mà. Malolàctica en inoxidable i posteriorment trascolat a barrica.
Criança 15 mesos de barrica de roure francès nova de 300 litres. Utilitzem torrats suaus per respectar i potenciar la frescor de la varietat.
Vinificació: Raïm collit a mà i transportat en caixes a càmara frigorífica. Refredat durant 24 hores a 4ºC. Desrapat i triat amb taula de selecció. Es vinifiquen les varietats per separat, segons ordre de maduració. Maceració 6 dies a 26ºC mitjançant tres remuntats diaris. Cupatge després de malolàctica, previ a l'entrada a barriques.
Criança 12 mesos de barriques, 100% de roure francès. Barriques de 300 litres de primer a tercer any.
Vista: vi de mitja capa amb un color vermell intens i brillant, característic de la varietat sumoll.
Nas: en aroma és un vi que desperta fresc i viu amb una barreja explosiva d'espècies i fruita vermella. Destaquen notes de nou de Cola, pell de cítrics sobre fons de clau i sàndal. En evolució mostra la seva fortalesa mantenint les notes de fruita àcida i la vivacitat que mostra la seva capacitat d'evolució. Potència, frescor i elegància es poden trobar en un vi, també en un vi amb més de 5 anys de criança, sobretot si ve d'un sumoll de vinya vella
Boca: en boca ens aporta tot allò que defineix un sumoll. Amb una entrada aparentment lleugera, de vi que no pesa, lleuger i aeri, durant el pas de boca mostra raça, potència, tensió i una rusticitat, que lluny de resultar agressiva ens omple de sensacions netejant i donant frescor. Una experiència de tast que tenen pocs referents en el paisatge vitivinícola mundial.
Nota de tast
Vista: color vermell amb reflexes bruns de mitjana intensitat, expressant el color i intensitat de la varietat majoritària, la Mandó
Nas: en nas es desperta amb notes de fulla seca, pebre i cacau donats per la Mandó junt amb cirera i fruits del bosc aportats per la Cabernet Sauvignon i la Merlot. Després d'uns primers instants en que desperta lentament, les aromes s'obren, oferint molta riquesa en matisos que van des de la fruita vermella aportada per la sumoll fins a la fruits secs (avellana) sobre un fons en que sempre domina l'expressió de la Mandó, amb complexes notes iodades i de garrofa.
Boca: en boca la buidor de la Mandó ens deixa la sensació de vins aeris, fent-lo un vi amb una entrada en boca molt amable. El cupatge amb Cabernet Sauvignon i Merlot ens omple la mitja boca, donant-li volum i carnositat. Mentre el petit percentatge de Sumoll és suficient per a transmetre la part més vibrant i una lleugera rusticitat que apareix cap al final de boca
Gebrada
PICAPOLL I MACABEU
Vinificació: Raïm veremat a mà i refrigerat durant una nit a 4°C. Desrapat i premsat amb un curt contacte amb la pell del raïm que li dóna més estructura, ajuda a l'expressió aromàtica i l'ajudarà al vi futur a sostenir la criança.
Criança Fermentació a 16 °C en inoxidable. A mitja fermentació, un 20% del most passa a barrica de roure francès, on hi realitza una criança sobre lies de 5 mesos.
Nas: en un primer moment l'aroma ve dominada per la picapoll amb les seves notes de pells cítrics, que marquen el nucli del vi envoltat de la maduresa dolça de fruita blanca de la macabeu. Evolució lleugerament especiada, amb notes de canyella i cardamom que fonen l'expressió de la fruita i de la fusta en un paisatge ple de matisos.
Boca: la boca ve marcada per la frescor àcida del vi i el volum ample i amable que li dona la criança en fusta, mostrant així un conjunt en que es percep una gran estructura i riquesa, que llisca sobre de les notes varietals de la picapoll i la macabeu. En evolució aquest vi blanc va guanyant pes en boca, equilibrant les delicades i dolces notes de fusta amb la tensió fruitosa dels cítrics i la fruita blanca, mantenint un record llarg i equilibrat.
Al sòl d’Urpina hi creixen els ceps de Merlot i Cabernet Sauvignon, dels que AMPANS elabora els seus vins: 3 Nits i U. A la finca també hi trobareu la Vinya Vella que amb més de 80 anys és la més antiga de tota la comarca i la varietat de raïm és el Sumoll, una varietat recuperada, autòctona del Bages. Si l’observeu, veureu que està plantada seguint les corbes del nivell del sòl per tal que l’erosió no s’emporti la terra i poder retenir millor l’aigua, quan plou.
La Vinya Nova va ser plantada el 2014. És una vinya d’una varietat recuperada del Bages, anomenada Mandó. A la vinya s’utilitza la tècnica de l’emparrat que dóna més facilitat a l’hora de recollir el raïm en temps de verema. La plantació és de mig centenar de ceps.
Amb aquestes varietats de Sumoll i Mandó, AMPANS ha elaborat dos nous vins: Cor Valent i Dues Mans. Tots quatre vins amb el segell de la Denominació d’Origen Pla de Bages.
Les vinyes Urpina estan actualment en vies de certificació ecològica. No s’utilitzen productes químics i no es fa cap procés mecanitzat. Tot el procés és manual, perquè les mans són el valor de la nostra missió.
PUNTS DE VENDA
DISTRIBUÏDORS
CONTACTE
Adreça Mas Urpina s/n 08253 Sant Salvador de Guardiola Barcelona
Activitats turístiques i experiència Urpina ampansAquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.